ZELF MONTEREN PLAATJE

Zelf een graveerplaatje monteren op een sokkel
( sublimatie- en graveerplaatje )

Aanwijzingen om zelf een graveerplaatje monteren goed te doen.
LEES DIT VOORAL GOED DOOR!

voorbeeld graveerplaatje monteren
voorbeeld van een graveerplaatje

Het is van belang de stappen die hieronder worden geadviseerd ook daadwerkelijk, stap voor stap, in aangegeven volgorde, uit te voeren (dus niet stiekem stappen overslaan. Je komt jezelf tegen!)

Schoonmaken….

Een graveerplaatje monteren kent een aantal valkuilen. Een hele echte valkuil is het onzichtbare vet wat op de ondergrond zit waarop geplakt moet worden.
Dat kan was zijn, huidvet (vastpakken, vingerafdruk), cosmetica en meer. Dit vet moet weg.
Om dit vet de verwijderen moet een vet-oplosser worden gebruikt. Dat is dus geen verdunner als (was)benzine of thinner. Ook niet een nagellakremover (daar zit olie in – vet!).
Een paar vetoplossers die gebruikt kunnen worden zijn tri (tri-chloor-ethyleen) wat echt gevaarlijk spul is, of aceton (ook heel gevaarlijk).
Helaas hebben we de laatstgenoemde wel nodig, aceton is bij de lokale drogist in kleine flesjes te verkrijgen (lees vooral de bijsluiter/ waarschuwingen op de fles! ).
Nogmaals: ABSOLUUT GEEN NAGELLAKREMOVER!
Kijk uit met geschilderde tafels, oppervlakken, kunststof  en geschilderde sokkels: aceton lost erg goed verf op!

Hoe verder….

Stap1: Voorbereiding..

Als het mogelijk is het beeld “op zijn rug” op een zachte handdoek o.i.d. neerleggen.
Beeld altijd aan de sokkel tillen, en niet aan het metalen gedeelte, dit gedeelte wel ondersteunen!
Bij een wat groter beeld even hulp vragen van iemand. Gaat dit niet omdat het beeld te groot is of niet op “de rug” gelegd kan worden, dan een oude krant of doek voor de sokkel leggen.

Stap 2: ontvetten..

Met een stukje toiletpapier of keukenpapier met aceton het te beplakken gedeelte op de sokkel voorzichtig schoonmaken. Dit twee a drie keer doen met een schoon stukje papier (ik vouw het stukje iedere keer iets verder op). Dit is nodig omdat het vet echt weg moet zijn en niet opgelost verderop weer wordt neergelegd.
Kijk uit dat er geen aceton op het verbronsde gedeelte komt (de lak lost op, onverhoopt te herstellen met een beetje meubelwas).
De plaat klaarmaken door voorzichtig de afdekstrip(s) aan de achterzijde hiervan verwijderen.
Deze op een zachte doek neerleggen met de afbeelding/tekst naar beneden (plakband is dus zichtbaar boven).

Stap3: Plakken….

De ontvette sokkel op de plaats waar de plaat komt zachtjes “be-ademen”. Dit zodat er een zeer dunne ‘wasem’ op de sokkel komt.
Heel voorzichtig, met het oog al metend in het midden, de graveerplaat monteren door zeer zachtjes de plaat op de sokkel te leggen. Door de be-ademing (vocht) is het nog iets mogelijk de plaat te richten zolang deze niet is aangedrukt.
Als het goed ligt, de plaat hier en daar een beetje aandrukken, ervoor zorgdragend dat de plaat niet verschuift. Eventueel met hier en daar een stukje schilderstape (Absoluut geen plakband!!) losjes aandrukken en zo alles fixeren.
Niet hard aandrukken!
Bij verticaal plakken van de plaat is het zaak het “be-ademen” minimaal te doen, omdat anders de plaat gaat verschuiven. Voorzichtig fixeren met losjes aangedrukt schilderstape helpt.

Stap4: Ga weg!!

Als de plaat goed ligt:  weggaan en de (adem-) damp laten drogen en niet meer aan de plaat komen!  Een minuut of tien moet voldoende zijn.
Daarna, als de damp echt weg is de plaat nogmaals zacht aandrukken en met een vooral schone en zachte doek opwrijven (bijvoorbeeld een schone stofdoek).

Stap5: nabewerken…

Sokkel weer in orde maken, het is mogelijk dat er door de aceton wat matte plekken zijn ontstaan. Deze met een beetje (echt weinig!) vloeibare witte- of meubelwas (bv. Pledge) wat opwrijven.

Mocht er iets fout gegaan zijn:

Probeer NOOIT de plaat er weer af te trekken!
Moet de plaat er toch af, dan kan dit door een scheermesje iets onder de plaat te duwen, zodanig dat het uit zich zelf net blijft hangen. Ik doe zelf dan een beetje aceton in de dop van de fles, waarna met een cocktailprikkertje of zoiets aceton wordt ‘opgepikt’ en deze in de buurt van het scheermesje capillair onder de plaat laat schieten. Dit meermaals doen. Let op: ventileer goed.
Geduld hebben.
Na een half minuutje of zo is het scheermesje iets verder te duwen, vaak komt een kleine plaat dan al los. Bij grotere platen nogmaals wat aceton ertussen laten lopen. Forceer niets, door haast wordt er niet ineens superieur resultaat verkregen, maar wel een krom plaatje. Met geweld is het mij nog nooit gelukt om een graveerplaatje los krijgen tot een goed einde te brengen.

Klaar!….

Als dit alles voorzichtig en goed is gegaan dan kan het plakband -mits niet beschadigd- weer worden gebruikt om de plaat opnieuw te plakken.
Probeer NIET het plakband van het plaatje te pulken of te ‘verzuipen’ in aceton, de plaat wordt hierdoor beschadigd en kan weg.
Indien het plakband er toch af moet is het beter om even contact op te nemen. Ga in geen geval experimenteren!

Vergeet niet de dop op de fles aceton terug te zetten!

Voor hulp en informatie kunt u ons altijd bellen of e-mailen.

bellen hulp davinci beeldjes

Deze “gebruiksaanwijzing” is bedoeld als een hulp.
Bent u erg onzeker: begin er dan niet aan!
(Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de handelingen door u uitgevoerd als hier beschreven).