URN UIL

Urn  Uil.

urn met een metalen uil van Zandloper.nu

Door een klant uit Duitsland werd mij gevraagd of ik een urn zou kunnen maken als monument, waarop een uil gemonteerd. Deze zou dan in een kleine serie voor verschillende familieleden geleverd moeten worden. De sokkel voorzien van een asvoorziening.

Uitvoering van de urn

Omdat de urn statisch is, een vrij neutrale sokkel van graniet, heb ik de uil dynamisch gemaakt. Deze lijkt weg te vliegen (of juist te landen).
Probleem hierbij is dat de bevestiging van de uil door twee, relatief dunne, pootjes zou gaan. Bij een ‘zittende uil’ zijn de pootjes weg te laten en is de gehele onderzijde van de uil groot genoeg om een perfecte hechting te maken met de sokkel. Om dit probleem op te lossen heb ik na het gieten in de lengte van de pootjes gaten geboord tot in het lichaam en hierin stalen pennen gemonteerd. Hierdoor ‘staat’ het beeld stevig. op de sokkel. Ook kon ik zo een suggestie geven dat de uil nog los was van de sokkel.

urn met een metalen uil van Zandloper.nu

Model

Het model is gemaakt naar voorbeelden die ik van het internet heb gehaald. Uitvoering in was waarvan later een mal is gemaakt zodat ik deze vaker kan afgieten (in samenspraak met de opdrachtgever natuurlijk).

Uitvoering

De hoogte van het beeld is in totaal 24 cm (sokkel is 8x8x12 cm; lxbxh).  Het beeld is verbronsd en gepatineerd. Op toppen is het later weer ‘vrijgemaakt’ zodat het onderliggende metaal zichtbaar is als ‘high-light’.

Zo is het toch weer mogelijk om een zeer persoonlijke wens van een klant toch ingevuld te krijgen. Meer modellen van asbeelden zijn te zien in de webshop Zandloper.nu

urn met een metalen uil van Zandloper.nu