URN LEVENSBOOM

De Levensboom

Een levensboom als uitgangspunt voor een tastbare herinnering is bij uitstek een symbool wat het leven zelf weergeeft.
Een boom is in metaal moeilijk te maken, zeker als een artikel wat gereproduceerd zou moeten worden. De eisen voor het reproduceren zouden bij centrifugaal gietingen of bij hand-gietingen enorme beperkingen opleggen. Een boom is verre van ‘lossend’ en je zou een batterij aan mallen nodig hebben om deze meerdere malen te kunnen gieten.  Het  zou niet aan mijn standaard gaan voldoen en Ik heb dan ook besloten die weg niet te bewandelen.
Om toch aan de wens van een klant tegemoet te komen om een boom als een urn te maken, heb ik een boom zo goed als helemaal “uit de hand” gemaakt. Enige mal is voor wat takjes met blad omdat boomblaadjes per stuk maken niet echt mijn hobby is. De rest is handwerk. Grootste voordeel is natuurlijk wel dat de boom echt uniek is, ook al worden er meerdere gemaakt.

Het maken van de levensboom…..

Normaal gesproken zou je een stam uit was modelleren en dan gieten. Omdat ik dit te lastig (niet lossend, te veel tijd en te duur) vond de boom maar meteen in metaal gemaakt.  Stam en dikke takken zijn gemaakt uit octogoon metaal in verschillende dikten (gelukkig heb ik een grote 380V aangedreven octogoon- en plaatwals). De takjes met blad zijn wel gietingen.
Na montage heb ik een manier van bewerken moeten bedenken om de schors duidelijk te maken.  Juist het verweerde karakter van schors spreekt mij aan en mijn streven was om dat zo verweerd en realistisch mogelijk te maken. Gelukkig is me dat gelukt.

De bedoeling was in beginsel om de boom te verbronzen en te patineren. Na een proefje heb ik (voor als nog) besloten om de boom “wit” te houden. Het verbronsde werd wel heel erg somber door de onmogelijkheid om de patina weer plaatselijk weg te halen. Dus ge-glasstraald en plaatselijk ‘gekretzt’.
Uiteindelijkheeft de boom een krachtig karakter gekregen.

De sokkel en asvoorziening

Als sokkel heb ik een marmeren sokkel gebruikt waarbij ik met een luchthamer de bovenzijde heb geruwd. De ruwe zijden heb ik met zuur bewerkt en daarna in de olie gezet zodat deze zijden mooi zwart zijn geworden. Ik had al ervaring hiermee door een eerdere urn waarop twee bokshandschoenen waren gemaakt.
De levensboom heeft een ‘nok’ aan de onderzijde waarin een stalen pen is gemonteerd. Deze nok heb ik in de steen geboord en daarin gecentreerd een gat waar de pen in gemonteerd wordt. Op de foto’s is de boom los op de steen gezet (wordt later gekit).
Vanaf de onderzijde een standaard as voorziening in de sokkel gemaakt, waarin een glazen ampul geplaatst kan worden.

 

Zo is het toch mogelijk om een zeer persoonlijke wens van een klant toch ingevuld te krijgen. Met de ervaring bij dit model opgedaan is het nu mogelijk om “levensbomen en andere bomen” te maken in metaal die uitstekend als een persoonlijk monument geplaatst kan worden.

De levensboom boom zoals hier getoond is 27 cm hoog, inclusief de sokkel. Natuurlijk kan de boom groter, maar ook kleiner gemaakt worden omdat het helemaal (bijna) handwerk is.