SPECIALE UITVOERING mini-urn

mini-urn vogeltje

Speciale mini-urn

Enige tijd geleden werd mij de vraag gesteld of het mogelijk is om een  mini-urn (asbeeld) te maken met aangeleverde onderdelen. De urn zou een gevoel moeten oproepen wat klopt met het beeld wat de achterblijvers van de overledene hebben. Het zou de belangrijkste karaktereigenschappen van de overledene eer moeten aandoen.
Na overleg en doorvragen bleek dat de overledene in stress-situaties zich uitstekend kon afreageren door houthakken in de natuur. Hij raakte daarmee in rust en er werd en passant voldoende hout voor de open haard verzameld. Een win- win situatie.

Vraag was of er van zo'n door hem gehakt kloofstuk een soort urn gemaakt kon worden, waarin een geringe hoeveelheid as geplaatst kon worden. Aan de bovenzijde zou dan een door Davinci ontworpen vogeltje geplaatst worden.  Plaatsing van de urn zou binnen zijn.
Een kloofstuk werd uitgezocht door de familie waarvan zeker was dat de overledene deze 'in handen had gehad', en is per post naar ons gestuurd.

Wat te doen?

Bij ontvangst bleek het stuk vrij zacht hout te zijn, daarbij had de bast de neiging los te laten van de stam. Het hout was goed gedroogd door een aantal jaren opslag.
Zaak om het hout zo snel mogelijk in vorm te krijgen naar een te maken ontwerp.

Bij het ontwerp werd besloten alle zijden van het blok op één na strak en haaks te maken. Eén zijde bleef ruw met de hak en splijt sporen. Aan de onderzijde is er een ruimte voor de as ampule  uit gefreesd.

Uitvoering

De bast is na het zaag-, schaaf- en schuurwerk met een zeer laag visceus epoxy geïmpregneerd  en verlijmd. De stam zelf ook meerdere keren in de epoxy gezet en achteraf afgewerkt met een matte (mat-makende) lak. Dit laatste om er voor te zorgen dat het hout geen kitsch uitstraling zou krijgen door onze bewerkingen.

beeld vogeltje op graniet
Het vogeltje is volgens de voor ons gangbare manier gemaakt en verbronsd. De stevigheid van de verbinding is sterk verbeterd door het vogeltje niet 'koud' op het blok te kitten maar met een forse stalen pen in het blok in te boren en te monteren.

Het vullen van het beeld is door de klant zelf gedaan in alle rust. Het uiteindelijke resultaat is tot aller tevredenheid van de familie op een prominente plaats in het ouderlijk huis geplaatst.