PATINEREN BEELDJES MET KLEUR

Het patineren ‘op kleur’

Patineren van beelden

Patinalagen ontstaan vaak natuurlijk, maar kunnen ook kunstmatig aangebracht worden door het zelf te patineren.
Deze techniek wordt vooral veel toegepast bij bronzen beelden. Kunstenaars gebruiken patinalagen vanwege de mooie glanzende structuur.
Patineren met chemicaliën kan zowel koud als warm gebeuren. Bij de ‘warme’ methode wordt gewerkt met verhitting, meestal met behulp van een flinke gasvlam. Koud patineren gebeurt bij de omgevingstemperatuur. Het patineermiddel wordt met een kwast of doek aangebracht op het beeld, waarna het reageert met het brons.
Verschillende stoffen zorgen voor verschillende kleuren. Zo wordt bijvoorbeeld zwavellever (kaliumpolysulfide) wel gebruikt voor o.a. zwart, ijzer(III)nitraat en kaliumpermanganaat voor bruin, en koper(II)nitraat voor groen, maar er zijn talloze kleuren, werkwijzen en toepassingen van de verschillende chemicaliën mogelijk.

Om glans aan te brengen en om het patina te beschermen wordt het beeld meestal afgedekt met een waslaag.

(bron:  nl.wikipedia.org/wiki/Patina)

Patineren bij Atelier Davinci

Bij Atelier Davinci patineren we voornamelijk koud. We bespoedigen en beïnvloeden het wel met warmte van een verfstripper.
Hieronder het ‘op kleur’ patineren van een aantal verbronsde vlinders met verschillende kleuren.

patineren vlinder Davinci verwarmen

patineren vlinder Davinci opbrengen patina

patineren vlinder Davinci laatste lagen

patineren vlinder Davinci laatste laag

Met als eindresultaat:

beeldje vlinder gepatineerd blauw

Meer voorbeelden van beeldjes

Onderhoud

Informatie over het het onderhoud van al dan niet gepatineerde beeldjes is te vinden bij LINK.

Over natuurlijke patina

Patina, ook aangeduid als edelroest of koperroest, is een doffe corrosielaag die gevormd wordt op het oppervlak van voornamelijk koperen voorwerpen en koperhoudende legeringen (zoals brons) als gevolg van oxidatie van het metaal bij blootstelling aan de lucht en vocht. De kleur van deze laag kan variëren van groen tot donkerbruin. Het verschil in kleur heeft te maken met de veel agressievere werking van het zuur in regen dan de veel rustiger verlopende oxidatie van het koper met enkel de zuurstof in de lucht. Het vormen van een natuurlijke patinalaag kan tientallen jaren duren. Natuurlijke koperpatina’s bestaan uit basische koperverbindingen (carbonaat, sulfaat en chloride).

(bron:  nl.wikipedia.org/wiki/Patina)