ONDERHOUD VAN BEELDJES

ONDERHOUD van beeldjes en sieraden

Voor dat we het onderhoud van beeldjes ter hand nemen, moeten we eerst weten waar we het over hebben:
De verbronsde beeldjes zijn in een hoogwaardige tinlegering gegoten. Er wordt soms gebruik gemaakt van bladzilver en bladgoud. (Deze blog geldt dus NIET voor keramische en andere materialen waaruit een beeldje gemaakt zou kunnen zijn).
De grotere beelden zijn gegoten in hoogwaardig brons, maar kan ook in aluminium. Sinds enige tijd worden ook beelden in corten-staal gemaakt, zoals het Hadwin and Stopher Memorial.
Davinci maakt zelden beeldjes in gips of gietsteen (behalve bij sokkels).
Sieraden worden alleen gemaakt uit voor de wet als ‘edelmetaal‘ geldende metalen. Davinci maakt geen onedel-verzilverde sieraden.

beeldje vlinder gepatineerd blauw

Patina

Wij patineren onze beelden met de hand om een zo mooi mogelijk resultaat te verkrijgen. Standaard worden de beeldjes van een zwarte/ antraciet kleurige patina voorzien. Sommige beeldjes, zoals de vlinders, hebben we met een andere kleur gepatineerd.
Met nadruk vermelden we dat we de beeldjes niet verven of lakken met een kleur, maar echt patineren (Wiki). Al ons patineer-werk wordt ambachtelijk en ‘met de hand’ gedaan, daardoor is elk beeldje uniek.
Patina wordt bij Davinci afgewerkt met lak en met was. Hierdoor is er een verschil in uitstraling ( de lak oogt wat ‘harder’ dan was. Ruikt ook anders).

ONDERHOUD

Het onderhoud: bij de erg tere beeldjes, zoals de vlinders, is het verstandig deze met een zeer zachte borstel af te stoffen.
De beeldjes zijn te onderhouden met een zachte doek en eventueel wat meubelwas (bijvoorbeeld Pledge).

NB: Gebruik NOOIT poetsmiddelen, verdunners als bijvoorbeeld  thinner, of oplosmiddelen als bijvoorbeeld aceton, MEK (methyl-ethyl-keton) of tri (tri-chloor-ethyleen) .
Deze middelen halen de oxidelagen, lak en was weg (juist ook de patina). Gebruik van dit soort middelen ZAL ZEKER tot schade leiden wat u zelf niet kunt herstellen.

In geval van wat “uitbloei” (plaatselijk een te sterke, groenige oxidatie die storend werkt) kunt u het beste kachelzwart van HG gebruiken. Dit middel is bij ons door ervaring als het beste beoordeeld. Een weinig op een penseeltje o.i.d. doen, laten drogen  en de oxidatie wegwerken. Bij gebrek aan kachelzwart is een goede zwarte schoenpoets ook te gebruiken.

sokkel graniet desigd davinci

Sokkels

Sokkels zijn “zoals ze zijn”. Dat wil zeggen dat sokkels gemaakt uit natuursteen een natuurproduct zijn. Dus niet perfect.
Probeer nooit gezoete sokkels hoogglans te maken door ze te poetsen.

Sokkels zijn prima te onderhouden met een vochtige doek, eventueel samen met wat groene zeep.
Bij sterk vervuilde sokkels kunt u het beste voor advies met Davinci mailen. Vergeet u niet een foto van het vervuilde deel met uw e-mail mee te zenden.

NB: Gebruik NOOIT poetsmiddelen, verdunners als bijvoorbeeld  thinner, benzine of oplosmiddelen als bijvoorbeeld aceton, MEK of tri.

Veel sokkels zijn poreus (marmer, basalt, hardsteen) en de vervuiling die u zo probeert weg te halen lost op en zal in de steen trekken wat u waarschijnlijk nooit meer “er uit krijgt”. Ook halen deze middelen lak en was weg wat wellicht net niet de bedoeling was.
Gebruik van dit soort middelen kan tot schade leiden wat u zelf niet kunt herstellen.

speld zilver Art'otel design davinci

Edelmetaal

Davinci maakt alleen sieraden uit door de wet als edelmetaal gekende metalen, tenzij het expliciet anders vermeld is.
Sieraden kunt u schoonmaken door een badje van groene zeep met een scheutje ammonia en heet water te mengen.(– NB:  DIT GELDT ALLEEN VOOR DE METALEN DELEN!!  Parels, zachte mineralen als malachiet etc. zullen onherstelbaar beschadigen in deze oplossing! Dus NIET gebruiken bij dit soort materialen –).

Zorg voor veel ventilatie bij het gebruik hiervan en gebruik -schone- huishoudhandschoenen! Ammoniak is een gevaarlijk gas bij inademing (matig sterke base) en een erg goede ontvetter van de huid (kloven).

Met een zachte -nieuwe!- tandenborstel is het sieraad schoon te maken waarna het kan worden opgepoetst met een zachte flanellen doek.
Geen oude tandenborstel gebruiken omdat tandpasta een schurende werking zal hebben en krassen achterlaat.

Zilver….

Zilver gaat een hele nare verbinding aan met zwavel, waardoor het sieraad zwart wordt. Dit is met een reduceermiddel als Hagerty Silver Bath te verwijderen. Volg de gebruiksaanwijzing ZEER nauwkeurig op! (Niet: hoe langer in de vloeistof, want dan zal het wel mooier worden. Niet dus! ) . Als het te sterk geoxideerd is of u heeft het toch te lang in een reduceermiddel laten liggen dan zult u het door een goudsmid of handige juwelier moeten laten verwijderen of laten polijsten.

Redenen en stoffen waardoor zilver zwart of lelijk kan worden:
Rubber als bijvoorbeeld elastiek,  alle cosmetica (zwavel), parfums etc., chloor (zwembad), zeep (zeker de ‘luxe zepen’), ruige behandeling, voedsel (spruitjes, eieren) en veel chemicaliën.
Ook kan zilver zwart worden door zwavel ‘in de lucht’. (waterstofsulfide, zilversulfide). Probeer  contact hiermee te vermijden, het kan -zeker zilver- dusdanig beschadigen dat alleen een goudsmid dit weer voor u in orde kan maken, met alle kosten van dien.
Vergeet ook niet dat zilveren bestek wat met voedsel als kool, eieren etc. in aanraking komt sterk oxideert omdat er zwavel in zit.
Als dit in contact komt met zilver ontstaat er een chemische reactie. Er komt zwavelwaterstof vrij en er ontstaat zilversulfide op het zilveren of verzilverde bestek (dat daardoor zwart wordt). Zwavelwaterstof is ongezond (flink giftig zelfs), maar smaakt (gelukkig) uitermate smerig.

Voor vragen kunt u altid contact opnemen met Davinci. Wij zullen dan zo snel mogelijk een antwoord proberen te geven.