MATRIJS MAKEN IN BEELD

Matrijs maken in beeld

In een eerdere blog heb ik uitgelegd hoe een matrijs wordt gemaakt. Ik heb een model direct -“uit de hand”- gemaakt in metaal en nu wil ik wil hiervan een aantal kopieën  kunnen maken.
Om het beeld niet iedere keer “uit de hand”  te moeten maken – en al helemaal niet in metaal-  kies ik ervoor om het te reproduceren door gietwerk.
(Om een indruk te krijgen van het formaat: Als het figuurtje rechtop zou staan dan zou het 12 cm hoog zijn). Hieronder het model op een blok graniet geplaatst. Maten graniet: 6x6x12 cm (foto1)

beeldje davinci
foto 1

 

Eén zijde van het model wordt ingebed, zodanig dat aan de bovenkant (nu nog lucht, niks), boven de vorm, als het ware los kan komen uit de nog te maken matrijs.  (foto 2)

model in klei
foto 2

Een bekisting als container voor het in te gieten vloeibare siliconenrubber op het half in de klei liggende model.(foto 3)

 

bekisting model davinci
foto 3

Na het ’talken’ of in kleiwater zetten van het geheel ( foto 4) om ervoor te zorgen dat het rubber niet aan de bekisting of het model vast plakt kan er het vloeibare siliconenrubber in gegoten worden. Dit wordt de eerste matrijs helft. (foto 5, foto 6 en foto 7)

 

matrijs beeldje davinci
foto 4
inkwasten model beeldje Davinci
foto 5
ingieten siliconenrubber
foto 6
beeldje davinci matrijs
foto 7

Na een paar dagen is het rubber van de eerste matrijs helft uitgehard. Op de foto: boven is rubber, onder is de klei. (foto 8)
Het geheel wordt om gedraaid en de klei wordt voorzichtig weggehaald. (foto 9 en foto 10). Het is zaak het model niet los te laten komen van de eerste matrijshelft.

halve matrijs davinci
foto 8
klei model davinci
foto 9
matrijshelft beeldje davinci
foto 10

De bekisting wordt er weer om het model met matrijshelft aan de onderzijde heen gemaakt (waar eerst de klei zat). (foto 11)

tweede helft matrijs
foto 11

Daar begint het verhaal dan weer van voren aan tot ook dit deel uitgehard is.

tweede matrijshelft
foto 12

De twee helften vormen nu samen een matrijs.(foto 12)

Gietkanalen en ontluchtings-kanalen worden uit gegutst. (lijkt een beetje op ouderwets lino-gutsen).
In een volgende blog laat ik zien hoe nu verder. Ik zal dan wat dieper ingaan op de mogelijke  problemen bij  het gieten van metalen .