MARTIN VAN DEN HOUDT

Martin van den Houdt

Ontwerpt en maakt kunst als beelden, beeldjes, sculpturen, sieraden, gebruiksvoorwerpen en relatiegeschenken.

Vroeger…

Hallo. Ik ben Martin van den Houdt, geboren te Voorburg in 1955.  Opgegroeid  in het Midden-Oosten (Iran en Libanon).
Na de middelbare school (Werkplaats Kindergemeenschap Kees Boeke te Bilthoven) met goed gevolg de Vakschool Schoonhoven doorlopen,  met als hoofdvak goudsmeden. De stage werd gelopen bij Bob Maase te Maasbommel.
Meer dan twaalf en een half jaar werkzaam geweest te zijn bij Juwelier Schaap en Citroen als ontwerper/ goudsmid, en bij Schaap en Citroen Business, besloot ik na wat omzwervingen, dat het tijd werd om voor mezelf te beginnen.

manchetknopen ZGV

Ambacht…..

Het ambacht onder de knie krijgen is altijd mijn grootste drive geweest, met als uitgangspunt “dat je eerst moet kunnen metselen voordat je een huis kunt bouwen”, wat ik vertaald heb naar ‘ dat de klant moet krijgen wat hij wil” en niet andersom.
Bij Schaap en Citroen Juweliers heb ik daardoor  een enorme ervaring aan nieuw-werk in opdracht van (ook internationaal) particulieren opgedaan.  Dit in alle denkbare edelmetalen en met gebruik van de mooiste edelstenen. (Portfolio)
Grenzen verleggen door altijd, tot op de dag van vandaag, te blijven denken dat het nog  beter en mooier kan. Dit heeft er voor gezorgd dat andere ‘kundes’ ,  technieken en stijlen noodzakelijk en bereikbaar waren.

Na de stap naar zelfstandigheid besloot ik om “groter” te gaan werken.
In het verlengde van de ervaring, opgedaan bij Schaap en Citroen Business, werd -naast de productie van sieraden- de belangrijkste bron het maken van beeldjes en beelden.
Leidraad is weer, als vroeger geleerd bij de sieraden, om het “onzegbare” begrijpelijk vorm te geven. Uiteraard in de stijl van de opdrachtgever.

pouch schraper Whiskas

Totaal-leveranciers….

Door de vraag van mijn grootste klanten – de totaalleveranciers  (zie voetnoot) van de hele grote en kleinere bedrijven- kwam de vraag of ik, buiten de beeldjes en sieraden (corporate identity) ,  ook “design” artikelen kon ontwerpen en maken. Dit heb ik gedaan voor bedrijven waarvan veel voorbeelden in de Portfolio te zien zijn.

Om de presentatie, maar ook het maken (matrijsbouw) van deze ontwerpen goed te kunnen maken was als snel de stap gezet om de computer (Linux – Fedora), naast – maar ook in dienst van het ambacht –  in te zetten.
Ook het 3D scannen en 3D printen, in samenhang met 2D- (CAD) en 3D tekenen (Blender) is tot een belangrijk deel van de werkzaamheden gaan behoren.

Bedrijven en instellingen…..

Inmiddels is door de crisis van 2008 en de opkomst van het internet, de directe verkoop naar bedrijven en later ook particulieren normaal geworden door middel van eigen webshops (Eigen ontwerp en beheer). Bijkomend gevolg was natuurlijk dat we onafhankelijker werden van de ‘wederverkoper’.

Webshops…..

Om nog onafhankelijker te worden heb ik me verdiept in de scripts en fotografie zodat ik geen derden nodig had om een webshop te maken en te hosten. Inmiddels maak ik ook webshops/ sites voor derden, al wordt dat niet aan de grote klok gehangen.
Sites en shops, gemaakt en gevuld door Martin van den Houdt

schoenen Petra Laaper, afgewerkt door Davinci

Kunstenaars….

In de loop van de jaren heb ik, buiten eigen werk,  ook samengewerkt met en in opdracht gewerkt voor kunstenaars als Jits Bakker, Rinus Roelofs, Petra Laaper, Marjolijn Mandersloot, Marjan Bakker, Ynske Penning, Erik Buijs, Lia Krol en Jaap Paasman, Studio Brouwers en nog veel meer.
Veel van de ontwerpen en producten zijn te vinden in de Portfolio, verdeeld in verschillende categorieën, als tekening of als productfoto.

De totaalleveranciers waarvoor we veel hebben gewerkt:….

CCO, Poulis-Hontele,
Art  Poetry and Design, Jurjen,
Staat & Co., Viveledon,
Art for More, Marvon,
CliniClowns  LvC
Yipp&Co Edwali
Gallerie Melerowitz Monica Zeegers

en meer……

Resultaat….

Resultaat is dat we voor zowel particulieren als voor kleine en grote bedrijven een totale verzorging en uitvoering van hun wensen kunnen geven, en dat  alles zonder derden nodig te hebben. Er is hier geen angst dat er elementen zijn die we zo nodig moeten uitbesteden, waar we geen kennis over hebben.
Wat we kunnen doen we.