BEELDJE VAN DE RUGGENWERVEL ALS GESCHENK

Voor een goede vriend, die afscheid nam van zijn werkgever, (een specialist in preventie van fysieke overbelasting), een beeldje van de ruggenwervel, als geschenk gemaakt met een breedte van 6 cm.
Doel hiervan is om een waardig afscheidsgeschenk te maken voor de leiding en collega’s.
Het leek mij leuk om alle nodige stappen, voor het maken van dit model, te laten zien van begin tot eind.

Het ontwerp en het model

Het ontwerp moet kloppen. Het moet een wervel zijn en niet iets wat er een beetje op lijkt. Het model is eerst getekend in het 3D tekenprogramma Blender en 3D geprint als een kunststof model.

Hierna is het kunststof model met was wat “opgewerkt”.

model ruggenwervel

Matrijsmaken

Omdat een beeld meer zegt dan duizend woorden heb ik iedere stap gefotografeerd. Alle stappen zijn alle noodzakelijk om van ‘niets’ tot ‘iets’ te komen.

3d print ruggenwervel
In de siliconen rubber…
de eerste matrijshelft. Klei is weggehaald.
matrijs ruggenwervel
beeldje wervel

Dit was zo’n beetje een uitleg hoe de matrijs gemaakt wordt.

Gieten

Het gieten van een model in metaal gaat als volgt: Ook hier geldt dat een afbeelding 1000 keer meer zegt dan een geschreven verhaal.

mal voor gieting
ruggenwervel gietstuk
ruggenwervel tin

Beeldje

Nu we zo ver zijn wordt het model getrommeld (slijptrommelen waarbij de laatste braampjes eraf gehaald worden) en hierna verbronsd. Ik heb het model, voor de foto, los op een willekeurig granieten sokkeltje gezet.

ruggenwervel

Nu wordt nog nagedacht of er wellicht nog iets aan toegevoegd kan worden. Op een pen zetten zodat het wat zweeft, andere onderdelen erbij, juiste sokkel erbij zoeken etc.
Het vervolgtraject leg ik in een volgende blog uit.