BLOG

Atelier Davinci ontwerpt en maakt beeldjes, sieraden. Ook als relatiegeschenk.

Welkom bij Atelier Davinci’s blog!

Atelier Davinci
Marktstraat 64
9581 AC Musselkanaal

T: 0559-247002

Hier vind je alles wat je over mijn bedrijf  wilt weten, bijvoorbeeld wie ik ben, wat ik doe, wat we maken  en hoe ik dat maak.
Ook vind je hier beeldjes, sieraden en pakketten met recepten; bij welke gelegenheden je onze beeldjes als cadeau kunt geven en wat je zoal kunt geven tijdens de feestdagen.
Kijk af en toe in deze blog voor het nieuwste nieuws en de leukste cadeau tips.

vlinder zilver verguld davinci

Wat doet Atelier Davinci eigenlijk?

Voor wie het nog niet weet:
Atelier Davinci ontwerpt en maakt beelden, beeldjes, sieraden, sculpturen, relatiegeschenken en gebruiksvoorwerpen in de breedste zin, in metalen en kunststoffen. Hele mond vol.

We maken beeldjes en nog veel meer…

Het is een ambachtelijk atelier annex kunstgieterij . Gevestigd in Musselkanaal (tot 2020 in Dreumel).  Het is dus geen winkel en niet ingericht op spontaan bezoek, dus bezoek alleen op afspraak.
Ik ben Martin van den Houdt.  Als goudsmid meer dan 12 jaar bij Schaap en Citroen Juweliers werkzaam geweest, in 1995 begonnen met Atelier Davinci.
Sindsdien maak ik op ambachtelijke wijze beelden, beeldjes, sieraden, relatiegeschenken  en gebruiksvoorwerpen.
Tenzij anders vermeld ( komt bijna niet voor) zijn de ontwerpen en modellen zelf bedacht en gemaakt. Ik doe dus echt vrijwel alles zelf.

Wat is dat dan, dat alles?

In het kort: bedenken, tekenen (uit de ‘hand’, maar ook in 3d op de computer), modelleren in was (of op de computer), mallen maken, gieten, afwerken, galvaniseren. Soms maak ik graveerplaatjes, dan is het inpakken en wegwezen. Zo gaan de mooist gemaakte cadeaus door heel het land. En België.
Voor bedrijven en particulieren.
O ja: 3d scannen en 3d printen doe ik ook. Soms vraag ik hiervoor hulp. Maar al het tekenwerk en verwerken van de scans doe ik zelf o.a. in Blender 3d op een paar Linux machines.

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden…

Wat er gemaakt wordt?  Beelden, beeldjes, sieraden (mijn ‘oude’ vak), maar ook schalen, asbeeldjes, assieraden en urntjes. Ook wel grotere zaken als een graf en monument.
Ook veel ontwerpen gemaakt voor hele grote bedrijven als flesopeners, klokken, gymbanken en nog veel meer.  Die zijn beter te zien in de Portfolio.
Soms wordt er samengewerkt met anderen zoals een meubelmaker, een steenhouwer en bronsgieter. beeldjes van Davinci

Eigenwijs…

Omdat er vragen kwamen van bedrijven (waar ik ook voor werk) die vroegen of we ook pakketten maakten met andere, bestaande artikelen, heb ik dit opgepakt op een eigenwijze manier.
Niet naar leveranciers gegaan die al pakketten leveren (de vraagstellers kwamen tenslotte bij Atelier Davinci, anders waren ze ècht wel bij de leverancier die ze al hadden gebleven), maar wilden het uniek houden.
Nee, ik ben zelf op zoek gegaan en vond een combinatie met Italiaanse recepten, delicatessen  en wijnen juist bij ons passen. Dit is zo links en rechts natuurlijk steeds breder geworden.
Uit mijn persoonlijke verleden heb ik zo hier en daar contacten overgehouden in de Italiaanse horeca-wereld waar ik de beste adviezen van krijg (en me zeggen waar ik de beste spullen kan halen) zodat ik toch als echte Hollander de beste en lekkerste zaken kan voorstellen.
Eerlijk is eerlijk,  het zijn geen “voor een dubbeltje op de eerste rang” pakketten geworden. Wel eerste rang, dat wel.
Daar ben ik niet eigenwijs in.

kerstpakketten bij Artty davinci

Aantallen…

Vroeger, aan het einde van vorige eeuw, werkte ik alleen voor wederverkopers. Deze werkten weer voor grote bedrijven als Philips en zo. We (team en ik) maakten toen al erg veel ‘corporate identity’ : beelden, awards, sculpturen en sieraden. Noem dat maar cadeaus en relatiegeschenken (veel daarvan kun je in de Portfolio zien).
Ook maakte ik toen al veel industrieel ontwerp wat ik, net als nu,  al dan niet zelf in productie nam of liet uitvoeren.
Door de laatste crisis en de enorme opkomst van het Internet is alles compleet veranderd. Veel van de wederverkopers bestaan niet meer, ook omdat de bedrijven nu zelf prima konden inkopen bij de producenten (dus ook bij mij).  Ook kwamen, door het Internet,  kleinere bedrijven bij mij langs om te kijken of ik wat voor ze kon maken. Dat kon natuurlijk heel goed.


Nu is het zo dat de Internet verkoop via mijn webshops een belangrijk deel van het werk is geworden. Ook voor de “aantallen” ging dat steeds harder, dus ik heb voor de bedrijven een andere shop gemaakt (doe ik ook allemaal helemaal zelf). Dat is Art-ty.nl geworden.

Je wilt krijgen wat je wilt en niet wat er is…

Een bedrijf als Atelier Davinci moet creatief zijn, in bedenken, ontwerpen en maken. Maar ook in het mogelijk maken wat eigenlijk niet mogelijk lijkt. Ik ga ver hierin.
Omdat ik alles zelf doe worden ontwerpen direct voor de klant gemaakt. Deze zegt dus direct wat hij wil en ik zeg meteen wat ik ervan denk zonder allerlei reclamebureaus of zo die ertussen zitten. Tenslotte is het zo dat ik als maker ook echt weet of iets kan of niet kan. Lijntjes blijven zo lekker kort en dat bespaart een hoop tijd, geld en ergernis.
Zo werk ik met alles. Of het nu beelden zijn, sieraden of …maakt niet uit. Je krijgt wat je wilt in plaats van dat je krijgt van wat er (toevallig) is.
Wat ik nooit vergeet is dat wij (team en ik) de makers zijn van de cadeaus die worden weggegeven.

Uitzondering hierop zijn de sieraden voor particulieren. Die maakte ik vroeger ‘per stuk, per klant’. Jammer genoeg gaat dat niet meer, ik ben er niet meer op ingericht. Daarom werk ik met oud-collega’s die de door mij gemaakte ontwerpen voor particulieren prima uitvoeren en de klanten de aandacht kunnen geven die ze verdienen.
Voor bedrijven en instellingen maak ik de sieraden wel, en met groot succes.